Η Κάλυμνος Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ανάμεσα στη Λέρο και στη Κω. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, με έκταση 110 τ. χλμ. και με πληθυσμό περίπου 16.000 κατοίκους. Νότια της Καλύμνου απλώνεται το Κρητικό Πέλαγος και στα δυτικά της το Ικάριο Πέλαγος.
Περιβάλλεται από πολλά μικρά νησάκια άλλα κατοικημένα κι άλλα ακατοίκητα. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι η Τέλενδος και η Ψέριμος που κατοικούνται από κτηνοτρόφους - θαλασσινούς και η Πλάτη, το Νησί του Σαρρή, η Γαϊδουρόνησος, η Αγία Κυριακή και τα Ίμια. Αποτελεί έδρα της επαρχίας στην οποία υπάγονται τα νησιά Λέρος, Λειψοί, Πάτμος, Αστυπάλαια, Αγαθονήσι και Αρκοί.
ΤΟΠΙΑ
Η Κάλυμνος αγκαλιάζεται από γυμνά, βραχώδη βουνά που εντυπωσιάζουν με τους μεγαλόπρεπους σχηματισμούς και τις σπηλιές τους.Οι δύο εύφορες κοιλάδες του Βαθύ και του Πανόρμου, γεμάτες περβόλια και κήπους, αποτελούν αντίθεση με την κοιλάδα της Πόθιας που είναι πυκνοκατοικημένη και καμαρώνει για το μεγάλο και σημαντικό λιμάνι της και τα «Μαράσια», τις γειτονιές της που σκαρφαλώνουν όλο και πιο ψηλά στα αντικριστά βουνά τους. Το μοναδικό οροπέδιο του νησιού είναι το ήσυχο και γραφικό Άργος, χωριουδάκι με παραγωγή οπωροκηπευτικών και με κτηνοτροφία, με πλούσια ιστορία και ιδανικές κλιματικές συνθήκες.
Ο Δήμος της Καλύμνου περιέχει πολλά μικρά νησιά. Τα δύο - η Τέλενδος, με την μοναδική της θέα και η Ψέριμος, με τις υπέροχες αμμουδιές και κόλπους της, το λιμανάκι και το σπήλαιο της, κατοικούνται χειμώνα καλοκαίρι.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Η Κάλυμνος περιτριγυρίζεται από εκατοντάδες εξωκλήσια με θέα το πέλαγος ή κουρνιασμένα σε βράχους. Ο Άγιος Σάββας, «ο θαυματουργός», μία από τις περίφημα εικονογραφημένες εκκλησιές της Καλύμνου που, μεταξύ άλλων, έχουν να επιδείξουν σπάνια τέμπλα, όπως αυτό του Χαλεπά, αρχαίες τοιχογραφίες, μοναδικά έργα ντόπιων ζωγράφων της σχολής Μονάχου και άλλα διάσημων καλλιτεχνών, όπως αυτό του Κόντογλου.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Στην Κάλυμνο δεν υπάρχουν κύριες ή δευτερεύουσες παραλίες. Υπάρχουν παραλίες απόμακρες και ερημικές με χρυσή άμμο ή βότσαλο, κεντρικές και πολυσύχναστες, παραλίες με εύκολη πρόσβαση από το οδικό δίκτυο και άλλες που έχουν μόνο θαλάσσια πρόσβαση. Είναι πολυάριθμες στο σύνολο τους και απολαυστικές για τον περιηγητή που τις ανακαλύπτει: Εμπορειός, Καλαμιές, Σκάλια, Αργινώντα, Καστέλι, Μασούρι, Μυρτιές, Μελιτσάχας, Πλατύς Γιαλός, Λινάρια, Καντούνι, Βλυχάδια, Θέρμα, Νέα Κασσόνια... δεν έχουν τέλος!
ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
Η παράδοση της Καλύμνου στην Σπογγαλιεία, δεν έχει μείνει στο επίπεδο μιας στείρας αναπαραγωγής: αξιοποιείται σήμερα με πολλούς τρόπους. Το νησί καλωσορίζει κάθε χρόνο δύτες που είτε για αναψυχή είτε για επαγγελματικούς σκοπούς το θεωρούν σαν σημαντικό χώρο για καταδύσεις. Τα Ετήσια Διεθνή Καταδυτικά Φεστιβάλ η ύπαρξη ενός υπερσύγχρονου θαλάμου αποσυμπίεσης, η διαύγεια της θάλασσας, τα υποβρύχια σπήλαια, τα ναυάγια και τα πανέμορφα υποθαλάσσια τοπία αποδεικνύουν ότι η επιλογή «Κατάδυση στην Κάλυμνο» δεν είναι τυχαία.
ΣΠΗΛΑΙΑ
Η γνώμη των σπηλαιολόγων είναι ότι τα σπήλαια της Καλύμνου και από ιστορικής και από μορφολογικής πλευράς είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Τεράστιες αίθουσες με ένα άκρως εντυπωσιακό λιθωματικό διάκοσμο αποτελούμενο από σταλακτιτικά συγκροτήματα και σταλαγμιτικές κολώνες, σταλακτιτικές κουρτίνες και κρυστάλλους σε «μία μοναδική ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων» ώθησαν τους σπηλαιολόγους να αποφανθούν ότι σύντομα η Κάλυμνος θα ονομάζεται «νησί των σπηλαίων».
ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Η διάδοση των 900 αναρριχητικών διαδρομών και 65 πεδίων της Καλύμνου σαν «αναρριχητικός παράδεισος» επιβεβαιώνεται καθημερινά από τους εκατοντάδες αναρριχητές που το επισκέπτονται από κάθε γωνιά της γης. Τι τους τραβάει στην Κάλυμνο; Τα μοναδικά σε ποιότητα ασβεστολιθικά βράχια. Η άψογη οργάνωση των διαδρομών από πλευράς ασφάλειας, σήμανσης, πληροφόρησης. Η άμεση προσβασιμότητα των πεδίων. Το υπέροχο θέαμα της δαντελωτής ακτής και του πελάγους που ξετυλίγεται στα πόδια τους. Το μοναδικό ήπιο κλίμα του νησιού. Η διοργάνωση Συναντήσεων, όπως τo Διεθνές Αναρριχητικό Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος της Καλύμνου κάθε δύο χρόνια... και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του. Αυτά, αλλά και ο εν γένει χαρακτήρας του νησιού, έχουν καθιερώσει την Κάλυμνο σαν την Μέκκα της Αναρρίχησης.
ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Η Σπογγαλιεία δεν ήταν ποτέ η αποκλειστικότητα της Καλύμνου. Και άλλοι νησιώτες βουτούσαν για το σφουγγάρι - αλλά πουθενά αλλού δεν έχει αφήσει αυτό το επάγγελμα μία ολόκληρη κουλτούρα, όπως στο νησί της Καλύμνου. Αν επισκεφθεί κανείς το Ναυτικό Μουσείο, το Καλύμνιο Σπίτι, το Λαογραφικό Μουσείο του Λυκείου των Ελληνίδων, το Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων, αν δει κανείς το Χορό του Μηχανικού, τους πίνακες των ζωγράφων μας που είναι εμπνευσμένοι από την Σπογγαλιεία, τα βιβλία με λαογραφικά και Σπογγαλιευτικά θέματα, τα καφενεδάκια του λιμανιού όπου κάποτε γινόντουσαν όλα τα «νταλαβέρια» θα ανακαλύψει ότι αυτή η παράδοση είναι πολύ ζωντανή αν και το σφουγγάρι είναι πιο σπάνιο πλέον. Σήμερα, η σύγχρονη μέθοδος της κατάδυσης δεν επιφυλάσσει πια τους κινδύνους που κάποτε έκρυβε το Σκάφανδρο ή το Φερνέζ. Όμως, όταν επιστρέφουν τα σπογγαλιευτικά σκάφη από τη Κρήτη, την Χαλκιδική ή άλλα μέρη της Μεσογείου και απλωθούν τα σφουγγάρια για να λιαστούν και να στεγνώσουν, πριν υποστούν την επεξεργασία τους, πολύς είναι ο κόσμος που τα καμαρώνει και αναπολεί ένα μεγαλειώδες παρελθόν που γέννησε έναν υπερήφανο λαό!
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου στεγάζει εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας. Δεν πρόκειται μόνο για την «Κόρη της Καλύμνου» ούτε το τεράστιο άγαλμα του Ασκληπιού, τον σπάνιο Κούρο και τα υπόλοιπα μάρμαρα που βρέθηκαν στο αποθετήριο κοντά στο Ναό του Απόλλωνα, απέναντι από τον «Δάμο», του οποίου ο Ελληνιστικός Ρωμαϊκός οικισμός αποκαλύπτεται λίγο λίγο με κάθε ανασκαφή. Πρόκειται για εκθέματα που θα αναδείξουν την ανάπτυξη του νησιού από την Προϊστορική του περίοδο μέχρι τα μετά Βυζαντινά του χρόνια και την αστική του κουλτούρα κατά την αιχμή της Σπογγαλιείας. Νεολιθικά ευρήματα έχουν εντοπιστεί σε πολλές περιοχές. Διασπαρμένα βρίσκονται και μνημεία των Πρώιμων Ελληνιστικών Χρόνων, τα Παλαιοχριστιανικά μνημεία, οι Βασιλικές με τα μωσαϊκά τους, οι θολωτοί τάφοι, τα Βυζαντινά οχυρά – ένα πλήθος από αρχαιολογικά στοιχεία μέσα από τα οποία ξεδιπλώνεται η ιστορία του νησιού.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Τα τελευταία χρόνια η Κάλυμνος ΄΄ανακαλύφθηκε΄΄ τουριστικά. Οι απίστευτες ομορφιές του νησιού, το αυθεντικό νησιώτικο χρώμα των οικισμών του και η πολυσήμαντη ιστορία του, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες ταξιδιώτες κάθε χρόνο. Η Κάλυμνος χαρακτηρίζεται ορεινό νησί. Τα άγρια τοπία με τους επιβλητικούς βραχώδεις όγκους τραβούν την προσοχή του επισκέπτη και προσφέρονται για αναρρίχηση, ένα άθλημα ιδιαίτερα διαδεδομένο στο νησί, αλλά και για ορειβατικές και περιπατητικές διαδρομές. Παρόλα αυτά η θάλασσα υπήρξε ανέκαθεν το κυρίαρχο στοιχείο ζωής του τόπου. Το νησί των σφουγγαράδων χρωστά στο πλούσιο βυθό του Αιγαίου τη φήμη του. Γι’ αυτό και αποτελεί αγαπημένο προορισμό των φίλων της κατάδυσης και του ψαροντούφεκου. Ενώ οι υπέροχες παραλίες, με τις πεντακάθαρες ακτές και τα διάφανα νερά προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς..